KISAH NYATA MAYAT MEMBACA AL-QUR’AN DALAM KUBUR..Ya Allah wafatkanlah aku, kedua orangtuaku, dan semua orang yg mengucap Aamiin dalam keadaan husnul khatimah AAMIIN…. . Like, komen Aamiin, dan Bagikan dgn ikhlas..!

Kisah ini  benar terjadi seperti yang telah diceritakan oleh Mahasiswa Malaysia di Arab Saudi. Peristiwa ini baru saja terjadi dan disahkan benar oleh Ustadz Halim Naser, penceramah yang amat terkemuka di Malaysia.
.
Peristiwa ini terjadi pada suatu hari di musim haji yang lalu, mahasiswa Malaysia yang sama-sama menunaikan haji ikut tergabung dengan seorang Arab untuk mengubur seorang  mayat yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la, tempat pemakaman para jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah.
.
Cara yang mereka kebumikan mayat adalah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk sekitar delapan bulan. Setelah delapan bulan, lubang itu akan dibuka kembali untuk menguburkan mayat yang baru.
.
Pada hari tersebut, ketika satu lubang dibuka untuk mengubur mayat yang baru, orang Arab tersebut berhamburan lari karena dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia merasa memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al-Quran, dan Al-Quran tersebut memang yang asli.
.
Setelah dilihat berikutnya. Ayat Quran yang terbuka adalah Surah Yasin. Satu hal adalah mayat tersebut tidak membusuk dan kain yang membalutinya juga tidak busuk. Yang membusuk hanyalah kapas yang ditempatkan di antara mayat dengan kain kafan (kain ehram).
.
Setelah dilakukan penelitian, ternyata mayat tersebut adalah mayat seorang pria berkulit hitam yang kerjanya adalah membersihkan Baitullah dari tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tidak ada tumpahan, dia akan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin.
.
Itulah kelebihannya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah. Inilah yang membuat kita semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah.
.
Ya Allah wafatkanlah aku, kedua orangtuaku, dan semua orang yg mengucap Aamiin dalam keadaan husnul khatimah AAMIIN….
.
Like, komen Aamiin, dan Bagikan dgn ikhlas..!

Sumber fb : miftakhul janah

SATU MALAM AKU TELAH BERGADUH DENGAN BF KU, DIA DENGAN KEADAAN MARAH TELAH MENINGGALKAN KU DI TEPI JALAN, AKU MENANGIS TERESAK2 SAMBIL DUDUK DI TEPI JALAN. TIBA2 LALU 1 KERETA TELAH BERHENTI DIDEPANKU. LELAKI ITU TELAH OFFER AKU NAIK KERETANYA SAMBIL MEMBERI 1 SYARAT AKU KENA.

Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca TV, tiba-tiba isterinya terus masuk, “Bang, lampu di halaman depan dah terbakar tolong ganti yang baru ye”.
“Pasang lampu?!!, kamu ingat saya nie TNB ke?” jawab Akob.
“Kalau abang tak mau tukar lampu, abang tolong betulkan paip air sebab airnya dah tak boleh keluar”, minta isteri Akob lagi.
“Betulakan paip?, kamu ingat saya nie Jabatan Bekalan Air ke?”, jawab Akob mengelak.
“Kalau semuanya abang tak mau buat tak apalah, tapi kalau abang ke kedai nanti jangan lupa tolong belikan saya gas memasak sebab rumah kita dah kehabisan gas”, kata isteri Akob.
“Mintak maap bebanyak saya tak kerja kat Petronas”, jawab Akob dengan sinis.
Kerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya untuk menyambung menonton perlawanan bolasepak. Kira-kira jam 2 pagi kemudian Akob pun pulang kerumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang, Akob terus ke bilik air, dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tak ada masalah lagi. Apabila ia ke dapur Akob mendapati tong gas juga penuh.
Pada keesokan paginya Akob bertanya pada isterinya “Awak minta tolong pada siapa…?”.
“Begini bang, setelah abang keluar dari rumah semalam, saya menangis di halaman rumah. Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. Saya ceritakan segala-galanya kepadanya. Dengan rela hati dia sedia menolong saya tetapi dengan bersyarat”.
“Apa syaratnya?”, tanya Akob ingin tahu.
“Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan ia roti atau tidur
dengannya”.
” Jadi awak buat roti apa untuk dia?”, tanya Akob.
“Buat roti…?!!! Awak pikir saya nie Kedai Roti ke…?!!!”

“Saya nak kongsi kisah hidup saya mengandungkan anak ke 3 ni. Kan saya ada bagitahu yang dah 3 minggu masuk ward tapi tak mahu juga bersalin. Dah masuk ubat banyak kali tapi still 2cm dan bila malam sakit kuat buka 3cm dan bila pagi pula jadi 2cm balik. Cerita saya mungkin macam mengarut tak masuk akal tapi……….

PELIK Sakit Nak Bersalin Dah 3 Minggu Tapi Bayi Tak Keluar.
Segala TERJAWAB Bila Ustaz DEDAHKAN Sesuatu.

Memang tidak dinafikan pada zaman serba canggih sekarang ini, ramai sudah tidak mempercayai perkara mistik dan alam ghaib yang seakan tidak masuk akal. Namun, kita juga haruslah percaya bahawa makhluk halus itu sememangnya wujud dan tinggal di alam yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar manusia.

Seperti yang dikongsi wanita ini di Kelab Ibu Mengandung Malaysia, bayinya mengalami pelbagai masalah seperti jantung berlubang dan anggota tidak sempurna sehingga doktor mencadangkannya supaya melahirkan bayi lebih awal. Walaupun sudah 3 minggu berada di hospital, masih juga belum bersalin. Setelah berjumpa seorang ustaz rupa-rupanya…
“Saya nak kongsi kisah hidup saya mengandungkan anak ke 3 ni. Kan saya ada bagitahu yang dah 3 minggu masuk ward tapi tak mahu juga bersalin. Dah masuk ubat banyak kali tapi still 2cm dan bila malam sakit kuat buka 3cm dan bila pagi pula jadi 2cm balik. Cerita saya mungkin macam mengarut tak masuk akal tapi itulah kenyataan nya. Saya dah keluar ward minggu lepas. Sebab dah taknak masuk kan ubat lagi. Sebab dah give up.

Hari-hari kena seluk kena sakit macam nak beranak tapi baby tak mau keluar. Jadi saya dan husband ambil keputusan untuk balik dan fikir mungkin tunggu sampai 9 bulan untuk sakit sendiri. Tapi dokter bagi appoinment khamis lepas . Saya dan husband pun pergi lah jumpa dokter khamis lepas. Dan dokter bagitahu nak masuk ubat baru dan dokter bagi pendapat untuk terus kan atau tunggu 9bulan . Tapi dokter beria sangat nak saya masuk ubat untuk saya bersalin awal. Jadi saya Dan husband pun try untuk seminggu je masuk ubat baru ni kalau tak besalin juga balik tunggu 9bulan. Harini saya masuk ward baru je sampai hospital. Tengok dokter bagi bilik first class hari ni. Punya laa dokter nak bodek supaya saya stay kat sini sampai saya beranak juga.

Ustaz bagitahu ada jin berdamping sebabkan bayi ada masalah.
Dan semalam saya pergi jumpa Ustaz untuk minta air semoga dipermudahkan saya bersalin. Dari pukul 9.30 malam sampai pukul 12 baru dapat story kat ustaz pasal problem saya punya lah lama nak tunggu. Maklum lah orang ramai kan kenalah tunggu giliran. So husband story kat ustaz pasal problem saya.
Ustaz tanya nama saya dan husband terus ustaz suruh saya duduk depan dia. Ustaz cakap dalam hati cakap Allah Allah. Saya pun ikutlah apa ustaz suruh. Dan ustaz pun bercakap dengan jin dan sembelih jin tu. Lepas tu ustaz tu terangkan kat saya dan husband pasal baby dalam kandungan saya dan pasal diri saya. Ustaz tu cakap dari sebelum saya mengandung lagi jin tu dah masuk dalam badan saya. Bendanya bertuan tapi tuan dia dah mati. Saya di zalimi oleh jin tu. Jin ni yang rancang semua ni dari awal. Dia masuk badan saya pun sebab dia nak berdamping dengan anak dalam kandungan saya untuk dijadi kan tuan baru dia nanti bila baby ni dah dilahirkan. Mungkin sebab dia tengok saya jenis subur senang untuk mengandung jadi dia pilih untuk masuk dalam badan saya. Dan saya pun mengandung.

Bayi ada jantung berlubang, kepala ada air, dan anggota tidak sempurna
Kan saya ada bagitahu masa 20week dapat tahu yang baby ada jantung berlubang kepala dia ada air dan tangan dia macam tak sempurna dan usus dia macam terkeluar dari perut. Ustaz tu cakap baby saya jadi macam tu sebab jin tu yang makan baby saya. Dia duduk dalam badan saya. Jadi dia makan baby saya sampai baby saya jadi macamtu .
Bila saya dapat tahu baby ada problem masa 20 week dokter sarankan saya bersalin awal . Dari 24week masuk ward sampai sekarang dah 28week pun tak bersalin lagi. Rupanya benda tu yang dok on off kan pintu rahim saya supaya saya tak boleh bersalin sebab dia nak kan baby ni hidup untuk dia berdamping nanti. Tapi kuasa Allah saya dapat tahu baby ada problem. Dan Allah tu nak tunjuk kat saya yang baby saya macam ni dan tak mampu untuk hidup. Tapi mungkin tunggu 9bulan dia boleh hidup. Tapi hidup sebagai orang oku dan ada pulak jin yang jadikan dia pendamping. So jin tu dah tahu yang saya dah tahu baby saya ada masalah .

Dia pun plan bila masuk ubat nanti tak boleh bersalin dia yang tutup pintu rahim saya. Tu sebab 3minggu pun tak bersalin lagi. Ustaz cakap dokter kat hospital ni pun sebenarnya dah pelik tapi dorang tetap nak masuk kan ubat. Umpama cuba dan cuba supaya saya bersalin juga. Ustaz cakap sepatutnya masa saya 6bulan haritu dah keguguran tapi benda tu taknak dia sekat supaya saya tak gugur atau bersalin sampai 9bulan sebab nakkan baby saya. Saya pun rasa macam betul ke ni. Ustaz tu cakap kalau saya dapat tahu awal jin ada dalam badan saya alhamdulilah baby saya normal sihat. Ustaz tanya husband tak rasa ke perubahan isteri. Suami cakap tak. Dan saya pun tak ada rasa apa-apa cuma kadang-kadang rungsing je. Ustaz cakap kalau duduk kat rumah macam ada bau terbakar tengok api dapur tutup tak ada orang bakar sampah ke apa. Sebenarnya benda tu yang lalu dalam rumah kita.

Akhirnya anak syurga ini berjaya dilahirkan.
Ustaz tu dah sembelih jin tu semalam. Dan buatkan air untuk saya mandi dan minum untuk sihatkan baby dalam kandungan saya, diri saya dan mudahan saya bersalin harini. Ustaz cakap inshallah lepas ni mudah nak bersalin sebab tak ada gangguan apa-apa dah.
Saya dah selamat bersalin pukul 6 petang tadi. Harini masuk ubat pukul 7.30 pagi pukul 2.50 air ketuban pecah dengan sendiri. Dokter check jalan dah 6cm. Sampai labour room dokter check cakap 3cm. Then dokter masuk antibiotic masuk induce yang sangat kuat. Dan dokter saran kan saya cucuk epidural kat tulang belakang.

Tapi saya taknak sebab ramai cakap sakit kan. Lepas pukul 5 tak ada dokter untuk cucuk epidural lagi. Lepastu 5.10 sakit yang amat kuat saya tak tahan sangat. Nurse dokter marah sebab tadi taknak epidural tu. Tapi tu baru sikit ubat tu jalan. Dokter check jalan 3cm juga. Dokter cakap ni ambik proses yang lama sampai tengah malam pun masih sakit lagi. Then kena 10cm baru boleh beranak. Pukul 5.57 saya tak tahan sangat macam nak berak. Saya rasa baby dah nak keluar sangat. Dokter tengok kepala baby dah keluar. Dokter tahan dan cakap jangan teran. Saya tak teran pastu lagi sekali saya tak teran baby keluar terus. Nasib sempat sambut. Pukul 6 anak syurga saya pun lahir ke dunia. Dan pada pukul 6.35 anak syurga saya telah pun menghadap penciptanya. Besok pagi baru kebumikan Anak syurga saya. Al fatihah

DOA SI ISTERI PERTAMA BUAT SUAMI DAN MADUNYA


 
Rawang: Ummu Aiman Mohd Sani, 27, isteri pertama kepada Dr Mohd Salman Mohd Sabri, 33, yang menyaksikan majlis Akad Nikah suaminya dengan Nurul Mubaraqah Najri, 21, telah menadah tangan mendoakan suami dan madunya itu.

“Saya doakan suami menjadi pemimpin yang baik dan bertanggungjawab. Sekali gus dapat mendidik kami berdua menjadi isteri solehah.”

“Saya berharap kesediaannya berpoligami ini mampu menjadi contoh kepada masyarakat di luar sana,” kata Ummu Aiman dipetik laporan Harian Metro.

Majlis Akad Nikah berkenaan berlangsung secara beramai-ramai di Masjid Cahaya Iman di Bandar Country Homes semalam.

“Saya harap ia (keluarga) menjadi model keluarga poligami kepada semua,” katanya yang mengalu-alukan kehadiran Nurul dalam keluarganya.

Mohd Salman pula berkata, dia berharap kedua-dua isterinya dapat menjalin hubungan yang baik.

Setelah Seminggu Bercerai, Ini Luahan Hati Dato Seri Vida Yang Buat Ramai Sayu


Jutawan kosmetik, Dato Seri Vida kini kembali hidup secara solo setelah bercerai dengan suaminya Fairuz minggu lepas.

Pemilik Pamoga Qu Puteh ini telah bercerai buat kali ketiga.

Setelah bercerai, ini antara luahan hati dari DS Vida.

Jom baca:

LUAHAN PERTAMA

Sedih
Tapi inilah takdir, lumrah hidup.
Saya dah SAH bercerai pagi ni. Kalau orang tnya kenapa, salah sape…Mengapa? Mmglah kita akan temui jawapan itu ini.
Tapi akhirnya..sy akur .. inilah rahsia Tuhan.
Inilah ujian
Inilah Anugerah

Saya cuba pertahankan bukan sekejap.
Saya pernah rasa Allah ciptakan dia untuk sy.
Tapi sudah takdir, …Allah bagi ujian kat saya…saya kena Kuat..kena redha, .. .

Ooh macam ni… Allah nak bagi kebaikan.
Yang penting, urusan pun jalan lancar…
Walaupun hari ni Jumaat
Banyak bermula kebaikan..
Tapi saya…..huhu

Sayang semua doakan saya dapat jadi ibu yang baik ye.. Wanita yang berjaya. Walau sekarang air mata dah jadi macam kering.

LUAHAN KEDUA

Saya ditakdirkan kembali menjadi ibu tunggal

“Ini perjalanan takdir yang Allah telah tetapkan untuk saya. Boleh menangis, boleh meratap tetapi tidak akan berlama-lama. .

Saya punya tanggungjawab besar, menjaga bisnes yang saya sudah mulakan selama 16 tahun. ..

Saya tidak mahu musnahkan semua yang telah saya bina hanya kerana hal peribadi sebegini Saya kena kuat, tak boleh kalah……”

Dengan penuh KeAGUNGAN.. Sy ni jenis x mudah menyerah..
Memang nak berada seperti sekarang.
Bukan mudah

LUAHAN KETIGA

Air mata tu dah tak berasa apa dah..
Tak lut dah…

Saya jenis yang hands on
Ikutkan letih tu.. hati.. jiwa..kudrat kita manusia..Allah je yg tahu.

Saya tak mengeluh. ..tapi ..
Bila duduk sorang, ..
Macam inilah..
Antara tidur dalam jaga..Bertafakur

Saya kata pada tuhan,
Ya Allah banyaknya saya tipu diri sdiri.
Untuk beri semangat pada orang ramai.

Tapi inilah anugerah, amanah dan saya yakin Allah nak bagi ganjaran lebih besar..
Yakin..
Sangat YAKIN..
Sayang kena doa untuk saya ye.

LUAHAN KEPADA WARTAWAN

 “Pada saya boleh juga hendak beli. Tetapi bahagia yang subjektif. Bahagia rumah tangga, ada orang boleh beli, tabur duit jadi bahagia. Tetapi sekarang ni, kita tabur pun tak bahagia juga, macam mana tu?”

“Cuma ia mengajar saya, lain kali carilah pasangan yang sekufu dengan kita, itu pengajaran buat saya,” katanya kepada akhbar tersebut. Malah menurut Datuk Seri Vida, dia sendiri tidak pernah serik untuk membina rumahtangga yang baru.

“Oho, untuk ubati rasa duka, sudah tentulah dengan membeli-belah. Lagi banyak beli, lagi sejuk hati tu. Tetapi yang lebih penting lagi, malam-malam saya akan bermunajat. Saya jenis tidur lewat. Tidur sekejap, bangun balik untuk bermunajat kepada Allah”

“Saya adu segala-galanya kepada Dia, kemudian saya akan tidur semula selepas subuh. Sehari saya cuma tidur lima jam sahaja. Tetapi peliknya, kalau orang lain tak tidur kurus, tetapi saya tetap macam ni….Hahaha!,”

Itulah beberapa luahan hati DS Vida setelah seminggu bercerai. Semoga kuat hadapi cabaran.

Sumber : berita memey

Susulan kes pembunuhan yang berlaku di indonesia kelmarin. rupa-rupanya ada seorang lagi kanak-kanak yang terselamat selepas bertindak bersembunyi dibawah katil dan pengsan kerana terlalu takut. selepas dia sedar dia bagitahu siapa sebenarnya yang datang ke rumah mereka malam kejadian.

Pengakuan Budak 4 Tahun Mangsa Selamat 5 Sekeluarga Maut Disembelih|Tiada siapa yang dapat membayangkan ketakutan budak berusia 4 tahun menyaksikan kedua orang tua, abang dan kakak serta neneknya dibunuh dengan kejam dihadapan matanya sendiri.

Semalam pihak pemberita memaklumkan telah berlaku satu pembunuhan 5 sekeluarga maut disembelih di medan (melayu deli) kira kira jam 09:00 pagi ahad 9/04/2017

Dalam kejadian tersebut mangsa selamat “Kinara 4 tahun”yang cedera di bagian muka ,mata dan kepala sempat menyorok di bawah katil selepas menyaksikan anggota keluarganya dibunuh.

Menurut kinara,pada malam itu rakan ayahnya orang yang terakhir datang kerumah mereka.

“Ada kawan ayah datang malam-malam”katanya pada pihak polis sambil menangis memandang sekeliling.

Katanya dia menyorok kebawah katil selepas melihat leher abang, kakak dan ibunya mengeluarkan darah di sembelih oleh dua orang lelaki.

Pada hari penemuan kelima mayat, kinara ditemukan tidak sedarkan diri dibawah katil di duga pengsan akibat terlau takut.

Bagimanapun kini kinara di rawat di hospital Deli Serdang sementara kelima ahli keluargnyaa telah pun dimakamkan kira kira jam sebelas pagi tadi.

Sejurus itu pihak polis Medan Deli masih lagi belum menangkap mana mana individu yang didakwa memiliki kaitan dengan kes.

Sumber : eberita.org

Tapak Kaki Sebesar Kuku, Berat Badan Umpama Sehelai Kertas, Bayi Ini Berjuang Untuk Hidup…Yang Ada Hati Dan Perasaan Jangan Berlalu Tanpa Mengucap Amin…Tidak Membantu banyak Pun Tidak Apa..Cukuplah Sekadar Mendoakannya

 

Baca Penuh

Oleh Feyra Nasrom Sumber Daily Mail

Subhanallah, besar sungguh kuasa Allah. Seorang bayi yang bernama Emilia Grabarczyk dilahirkan dengan saiz tapak kaki sebesar kuku dan berat badan yang ringan ibarat sehelai kertas.

Walaupun dilahirkan tak cukup 9 bulan, bayi ini bergelar bayi terkecil di dunia dan orang ramai menjangka jangka hayat untuk hidup tidak lama. Grabarczyk berukuran 22 sentimeter dan berat badannya cuma 8 auns. “Pejuang Kecil” ini dilahirkan di Witten dan doktor beranggapan kelahiran bayi ini sebagai satu keajaiban.
“ Jarang jika bayi yang berat badannya 14 auns untuk hidup, namun lain bagi Grabarczyk, ini kuasa tuhan. Kami bersyukur kerana bayi ini berjuang untuk hidup”
Sudah masuk usia 6 bulan dan Grabarczyk menunjukkan perkembangan yang semakin sihat walaupun doktor tidak meletakkan harapan tinggi untuk bayi ini hidup lama.

Sumber : http://sajakongsi.com

“Saya Jadi Angin, Marah Tengok..Rancangan Hiburan Yang Disalutkan Dengan Nama Islam..”à


Hujung minggu lepas telah berlangsung satu rancangan realiti tv berunsurkan nasyid iaitu Gema gegar Vaganza.

Sama konsep seperti Gegar Vaganza cuma kali ini persertanya semuanya penyanyi nasyid dan konsep ketuhanan.

Namun ada seorang Doktor yang mengkritik rancangan ini secara terbuka setelah menonton persembahan beberapa peserta.

Jom baca komennya:

Apa? “Gema Gegar Vaganza” nak naikkan konsep hiburan Islamik? #GemaGegarVaganza nak naikkan semula seni nasyid di Malaysia?

Saya dimaklumkan semalam baru berlangsung ‘konsert’ Minggu 1. Saya buka Youtube, dalam banyak-banyak video saya pilih untuk tonton 3 video:

1) Persembahan #UNIC. Saya tak mahu komen bab menyanyi, saya bukan penyanyi, tak belajar pasal muzik. Tetapi sekadar boleh kata, nyanyian OK. Nak kata Islamik, tak Islamik mana pun. Lagu ‘nasyid cinta’ kan, tak boleh nak cakap lebih. Apabila habis menyanyi dan sesi interaksi bersama 3 orang hos dan juri, saya jadi ‘hangin’ tengok penyanyi nasyid lelaki ber’pick-up line’. Lagi saya tambah ‘hangin’ tengok penyanyi nasyid lelaki selamba menyakat hos perempuan. Lagi-lagi saya jadi nak marah bila si penyanyi nasyid lelaki ber-‘chia chia chia’ di atas pentas.
Hang tu penasyid. Apa kebaikannya hang buat lagu tu? Kononnya nak ‘dakwah’ anak-anak muda? Dakwah dengan cara pick-up line dan bercanda dengan perempuan, publik dan disiarkan di seluruh negara? No way, man!

2) Bahagian akhir untuk pengumuman lagu untuk minggu depan. Pertama, peserta bercampur lelaki dan perempuan, berdiri dalam dua baris, sama-sama lelaki dan perempuan. Kata nasyid, kata dakwah, kata Islam, tak elok langsunglah berdiri sebegitu. Bukannya pentas tu kecil hingga tak boleh nak buat dua kumpulan, 1 belah lelaki dan 1 belah perempuan. Tak payah nak rapat-rapat sebegitu. Kedua, apabila giliran UNIC dipanggil, boleh pula penyanyi-penyanyi nasyid lelaki ini buat gaya ultraman pula? Eh, ke gaya power rangers? Eh, ke gaya ‘ravers’? Seriously, apa hang nak dakwahkan penonton-penonton dengan gaya ravers hang?
Nak cakap ravers style tu adalah gaya dakwah berhikmah ke apa? Sakit mata menengoknya tau dak.

3) Persembahan #Hijjaz (lagu Sumayyah). Saya hanya tonton bahagian nyanyian. Alhamdulillah, tampak mengekalkan kesederhanaan dalam persembahan. Tidak tahulah disebabkan faktor usia, kematangan atau genre lagu yang soleh menampakkan penyampaian yang lebih Islamik, tetapi saya doakan penyampaian dan persembahan tersebut dibuat sebegitu kerana mahu mengekalkan assolah (keaslian) dakwah dan nasyid itu sendiri. Tiada lebih, dan tiada kurang.

KESIMPULAN

Tak perlu nak highlight hiburan Islamik atau nak naikkan (atau mengembalikan kegemilangan) industri nasyid, sebab rancangan Gema Gegar Vaganza ini hanyalah satu rancangan hiburan yang ditopengkan dengan gelaran Islam. IT IS JUST ANOTHER ENTERTAINMENT SHOW, WHICH IS FULL OF HEDONISM. Hiburan semata-mata. Nothing more. Cuma di’salut’kan dengan nama Islam dan nasyid supaya nampak lain daripada yang lain.

Barisan pengacara pun ter-over nak tampak hebat, ada sampai seperti terpekik-pekik, sampaikan kata-kata dan ayat-ayat yang dituturkan menjadikan rancangan Gema Gegar Vaganza adalah semata-mata rancangan hiburan, tidak lebih, tidak kurang. Nama Islam dan nasyid hanyalah mainan yang diperdagangkan.


SECEBIS NASIHAT

1) Muzik akan jadi hiburan Islamik apabila fokus utamanya adalah mesej yang baik disampaikan dalam bentuk persembahan yang soleh/ah. Niat tidak menghalalkan cara. Ingat 2 prinsip ini iaitu
(1) Niat yang betul, 
(2) Cara yang betul. 

Kedua-dua elemen ini perlu sama-sama wujud, hadir dan ada sepanjang rancangan. Bukan niat nak dakwah, tapi menggunakan cara dakyah. Salah tu!

2) Jagalah iktilat (pergaulan antara lelaki dan perempuan bukan mahram). Jarakkan (pastikan ada jarak kedudukan) artis/penyanyi/peserta lelaki dari peserta perempuan. Pentas itu cukup besar untuk lakukannya. Juga barisan hos dan pengacara, tak perlu pun nak berkepit bertiga dan meletakkan hos perempuan di tengah-tengah. Tak pelik pun jika hos perempuan berada di tepi kiri, dan dua hos lelaki di kanan. Biarlah NAMPAK Islamik, kalaupun tak mampu nak jadi Islamik.

3) Suatu perancangan yang Islam tetapi bercampur antara elemen Islam dengan elemen jahiliah TIDAK akan menjadikan perancangan tersebut Islam. Boleh baca surah al-Kafirun, “Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku” (Al-Kaafiruun 109:6).

Saya sangat risau masyarakat kita dinormalisasikan bahawa persembahan dalam GemaGegarVaganza ini menjadi mindset bahawa inilah nasyid, sedangkan NASYID SEBENAR adalah jauh berbeza daripada apa yang dipersembahkan dan bukan perangai-perangai ravers, chia chia chia (dan seangkatan dengannya) yang patut dipergayakan dan diperbudayakan.

Dan saya nak SANGAT-SANGAT PESAN kepada para penasyid, janganlah buat perangai pelik-pelik. Nak jadi gila-gila kira bolehlah, tapi jangan jadi gila sehingga menggadaikan assolah dakwah secara nasyid yang mulia dengan kegilaan kamu. Sebagai ikon nasyid, berperangailah baik-baik!
Moga diberikan hidayah dan petunjuk untuk menjadikan rancangan ini lebih baik.

#MengkritikBukanMenghukum
Moga Allah SWT ampunkan kita semua.

Dr Syahr Musafir
Page Inspirasi Dr Syahr Musafir & Rahimah AR
PageBisnes Zawjah Islamic Fashion oleh Rahimah Ab.Rahman
09/04/2017

Nota: Kalau ada artis lelaki mahupun perempuan berpakaian jenis hipster lagilah menyakitkan mata. Boleh bagi pelengkung kalau ada! #FitnahDiHujungJari


UPDATE 10/04/2017: Saya tulis saya tonton 3 video/bahagian itu sahaja. JANGAN SOAL kenapa tak komen pasal artis wanita menyanyi dan bahagian-bahagian lain. Saya tak tengok yang lain, lebih-lebih lagi yang perempuan. Tak pasal-pasal nak tengok persembahan wanita menyanyi, ternyata haramnya di mana. Kalau Tuan/Puan nak persoalkan juga kenapa saya tak komen, ini jawapan saya “Saya memang sediakan ruang dan luang itu untuk Tuan/Puan yang komen!” Terima kasih. Moga Allah SWT redha, dan senantiasa beri hidayah kepada KITA semua. Aameen.

Itulah komen dan teguran dari Doktor tersebut. Semoga jadi teladan.

Seperti baisa ada yang menyokong komen ini dan ada yang tidak bersetuju dengannya.

Sumber : berita memey

Buat wanita, usah bimbang dan ragu-ragu lagi akan persoalan apakah yang akan berlaku jika hamil pada usia 20, 30 atau 40. Sebenarnya…..

Image result for Apa Yang Akan Berlaku Jika Wanita Berusia 20, 30 dan 40 Hamil

Image result for Apa Yang Akan Berlaku Jika Wanita Berusia 20, 30 dan 40 HamilJika anda masih belum bersedia untuk menimang cahaya mata, seeloknya rancang kehamilan lebih awal atau mungkin ketahui waktu yang paling sesuai untuk tubuh anda berbadan dua.

20-AN
Bayi : Usia muda menjadikan purata tumbesaran bayi membesar secara abnormal adalah kurang. Jadi jangan bimbang ok!

Minda : Mungkin dari segi minda, anda akan mengalami sedikit gangguan kerana umumnya pada usia 20-an, ia adalah waktu di mana ramai yang memilih untuk bekerja keras. Bahkan, ada segelintir yang akan melalui tekanan di pejabat kerana secara teorinya pada usia ini ramai yang masih belum cukup matang.

Tubuh : Majoriti wanita hamil pada usia 26 tahun. Pada usia muda ini tubuh anda masih lagi kuat dan dikatakan ia adalah  waktu terbaik untuk hamil. Ia juga mampu mengurangkan risiko kanser ovari dan payudara. Apatah lagi pada usia muda ini, proses persenyawaan telur berlaku dengan lebih tinggi dan risiko keguguran kurang dari 12 peratus.

30-AN

Bayi : Selepas usia 35 tahun, bayi dalam kandungan berisiko untuk menghidapi penyakit down syndrome. Puratanya sama tinggi dengan masalah keguguran. Pada usia ini juga, imun tubuh akan berkurangan dan anda dinasihatkan untuk menjaga kesihatan dengan lebih teliti.

Minda : Pada peringkat usia ini, diri anda akan lebih tenang dan cukup matang pabila sudah melepasi peringkat kepayahan mencari rezeki pada usia 20-an. Emosi anda juga akan lebih stabil pada peringkat ini.

Tubuh : Secara fizikal, tubuh anda masih lagi kuat, namun disarankan untuk anda hamil sebelum mencecah 35 tahun. Juga dinasihatkan supaya anda kerap mendapatkan rawatan dan nasihat doktor jika hamil pada usia ini kerana ditakuti masalah diabetes dan tekanan darah tinggi. Pada peringkat usia 35-40 tahun, risiko keguguran meningkat lebih tinggi kepada 25 peratus.

40-AN
Bayi : Jangan terkejut yang mana pada usia ini peratus untuk mendapat bayi kembar adalah lebih tinggi. Kajian mendapati yang mana tubuh wanita pada usia ini menghasilkan lebih banyak telur dari sebelumnya.

Minda : Pada ketika ini, emosi anda akan lebih mudah terganggu. Emosi yang tidak menentu dan perasaan cepat berputus asa untuk hamil itu lebih bermaharajalela pada usia ini.

Tubuh : Tiada kata yang mana anda tidak boleh hamil ketika usia ini. Anda masih boleh mengandung dengan sihat tetapi pastikan anda mendapatkan pengawasan doktor dengan lebih kerap kerana pada peringkat ini, kadar keguguran lebih tinggi yang mana mencecah 50 peratus. Risiko penyakit diabetes dan penyakit-penyakit lain juga meningkat dua kali ganda. Bahkan, tahap kesuburan anda juga akan menurun dan tidak terkejutlah yang mana tubuh anda akan lebih lemah dan cepat penat pada peringkat umur ini.

Sumber : eh.com.my

MASYAALLAH!! Begini rupanya 15 Foto keadaan sebenar Segitiga Bermuda setelah Lautan Atlantik Utara kering yang betul-betul bikin kecut perut&menakutkan!! Foto no.#3, #8 & #9 tu paling epik sekali!


Menggunakan bantuan teknologi terkini yang dipanggil Sonar Mapping, sekumpulan pengkaji Barat berjaya menggambarkan rupabentuk muka bumi di dasar lautan paling misteri di dunia, Segitiga Bermuda. Berikut adalah antara snapshot yang dipetik daripada dokumentari National Geographic, Drain The Bermuda Triangle.

Dan ini pula adalah Great Bahamas Banks, ketinggiannya adalah tiga (3) kali ganda ketinggian gunung-ganang di Grand Canyon.

Ramai di antara kita yang mengaitkan kehilangan pesawat terbang dan kapal-kapal di Segitiga Bermuda ini dengan tarikan magnet yang terdapat di Segitiga Bermuda. Persoalan mengenai daya kuasa magnet yang terdapat di Segitiga Bermuda boleh jadi juga telah dimanipulasikan oleh pihak-pihak berkepentingan atas sebab-sebab tertentu. Atau, mungkin memang benar daya tarikan magnet di Segitiga Bermuda sememangnya lemah bahkan tiada langsung. Hanya Allah SWT yang maha mengetahui segala isi-isi di langit dan di bumi-Nya.

Bagaimana pula dengan persoalan mengenai lokasi yang disebut-sebut sebagai mahligai iblis laknatullah? Bagi para pembaca yang pernah membaca buku  Berdialog Dengan Jin Islam tulisan Muhammad Isa Dawud, pastinya sedia maklum dengan pendedahan rahsia ghaib Segitiga Bermuda oleh jin yang ditemubual oleh penulis tersohor dunia itu. Apa yang dapat saya katakan disini hanyalah Allah SWT yang maha mengetahui.

Namun ingin sekali saya kongsikan kepada anda sebuah hadith berkenaan Ibnu Sayyad. Hadith ini tergolong dalam hadith-hadith Dajjal. Para ulama berselisih pendapat mengenai Dajjal – antara pendapat yang diperdebatkan adalah samada Dajjal itu adalah sebuah sistem, bangsa atau Dajjal itu ialah sejenis makhluk (manusia) hasil daripada benih manusia dan jin yang kini sedang disembunyikan di alam ghaib. Ulama yang berpegang kepada pendirian bahawa Dajjal itu adalah sebuah sistem dan bangsa, merupakan ulama moden dan teori ini mula diketengahkan ketika era kemerdekaan negara-negara Timur Tengah daripada empayar British. Namun, ulama Islam sedunia secara rasminya berpegang kepada pendapat bahawa Dajjal itu ialah sejenis makhluk (manusia) hasil daripada benih manusia dan jin. Ibnu Sayyad bukanlah Dajjal, namun mempunyai sifat-sifat Dajjal sehinggakan para sahabat Nabi Muhammad SAW juga menyangka bahawa beliau adalah Dajjal yang sering disebut-sebut oleh para Nabi dan Rasul sebelum itu. {2}

Imam Ahmad meriwayatkan dari Jabir bin Abdullah r.a, dia berkata;

“Bahawasanya ada seorang wanita Yahudi di Madinah melahirkan anak lelaki dalam keadaan (sebelah) matanya terhapus dan taringnya nampak (panjang). Rasulullah SAW khuatir kalau-kalau anak lelaki itu Dajjal. Lalu Baginda mencarinya, dan didapati dia sedang mengdengkur di balik selimut. Melihat kedatangan Rasulullah SAW, ibu anak itu memberitahu; “Hai Abdullah, ini ada Abul Qasim datang. Keluarlah dari selimut, temui dia!” kata Rasulullah SAW. “Kalau saja ibunya membiarkan, tentu anak itu akan berbicara berterus terang.” Namun demikian tetap juga beliau bertanya, “Hai Ibn Sayyad, apa yang kamu lihat?” dia jawap, “Saya melihat kebenaran dan melihat kebatilan. Saya juga melihat ‘Arsy di atas air.” Rasulullah SAW bertanya, “Apakah kamu percaya bahawa aku Rasul Allah?” Dia malah balik bertanya, “Apakah kamu juga percaya bahawa aku Rasul Allah?” Rasulullah SAW menyatakan, “Aku beriman kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya.” Kamudian Baginda pergi meninggalkannya. Rasulullah SAW datang mencarinya lagi di kebun korma mereka. Kali ini pun ibunya memberitahu, “Hai Abdullah ini ada Abul Qasim datang.” Oleh kerana itu Rasulullah SAW pun berkata, “Ada apa dengan perempuan ini?” Semoga Allah memeranginya. kalau saja dia membiarkan, pastilah anak itu akan berterus-terang.”

Dari Abi Sa’id; berkata Abi Sa’id, “Rasulullah SAW, Abu Bakar dan Umar bertemu dengan Ibn Sayyad di suatu jalan di Madinah, maka Rasulullah SAW bertanya kepadanya, “Apakah kamu bersaksi bahawa aku adalah utusan Allah” ia bertanya kembali, “Apakah kamu bersaksi bahawa aku utusan Allah?” Baginda bersabda, “Aku beriman kepada Allah, malaikat-malaikatNya, dan kitab-kitabNya. Apa yang kamu lihat?” Ia menjawap, “Aku melihat singgahsana di atas air.” Baginda bersabda, “Kamu melihat singgahsana iblis di atas laut. Apa lagi yang kamu lihat?” Ia menjawap, “Aku melihat orang-orang jujur dan pendusta.” Bersabda Rasulullah SAW, “Kesamaran atas dakwaannya ini. Biarkan dia.”

Mungkin apa yang kita lihat adalah sesuatu yang ‘hanya perlu’ untuk kita lihat. Dan apa yang belum kita lihat adalah sesuatu yang ‘tidak pelu’ untuk kita lihat. Wallahu A’lam Bishawab.