JANGAN ABAIKAN BUAH INI! ANDA MUNGKIN TAK SUKA TAPI BUAH INI PALING MUJARAB MERAWAT 4 JENIS PENYAKIT PALING BAHAYA DI DUNIA

Cukup 5 gelas air rebus daun sukun ternyata boleh hancurkan Sel Kanser, Stroke, Diabetes dan Penyakit Jantung. Mohon SEBARKAN segera sebelum FB delete! Setiap kali anda SHARE info ini, anda sebenarnya menyelamatkan ratusan nyawa manusia di luar sana.

Asam amino esensial
Saat ini, biasanya daun sukun digunakan untuk pakan ternak. Masih tetap tidak sering orang yang tahu manfaat lain dari daun sukun. Meskipun sebenarnya manfaat daun sukun sendiri sesungguhnya demikian banyak. Daun sukun memiliki kandungan kalium, yang begitu berguna karena bisa menguraikan batu ginjal oleh karena itu bisa larut dengan mudah dan keluar dari tubuh bersamaan dengan ur!n3. Selain itu, senyawa-senyawa yang berguna didalam daun sukun yaitu :

Asam amino esensial
Riboflavin (vitamin B2)
Hidrosianat
Asteilcolin

Dengan kandungan nutrisi beberapa ini, tentunya manfaat daun sukun tidak dapat diremehkan. Kecuali senyawa-senyawa yang diterangkan diatas, daun sukun juga memiliki kandungan anti-oksidan.

Manfaat Daun Sukun Sebagai Obat Tradisional Sebagai permulaan, daun sukun dapat digunakan untuk menangani persoalan kesehatan yang ringan. Contoh penyakit ringan yang bisa sembuh oleh daun sukun yaitu :

Mengobati Panu, biasanya dipakai di Kepulauan Pasifik.Mengobati sariawan, biasanya digunakan di India lewat cara menghancurkan daun sukun lalu ditempelkan dibagian mulut yang terkena sariawan.
Mengatasi pegal, orang Betawi umum memakai rendaman daun sukun untuk merendam kaki.

Hal diatas hanya sebagian kecil dari manfaat daun sukun. Studi paling baru telah perlihatkan bila daun sukun mempunyai manfaat yang demikian hebat karena kenyataannya dapat mengobati penyakit kritis.

Daun sukun sebagai obat jantung Penyakit jantung mempunyai sebab yang berbagai macam. Tetapi, yang seringkali berjalan yaitu penyakit jantung berjalan karena tekanan darah didalam tubuh. Daun sukun dapat mengobatinya lewat cara :

Ambillah daun sukun tua yang masih tetap melekat di pohon, Bersihkan dengan air bersih, Jemur daun sampai kering sampai air tersisa setengahnya,

Rebus daun sukun didalam panci dengan ukuran 5 gelas air. Rebusan itu kemudian disaring dan pada akhirnya bisa diminum lewat cara teratur. Ini akan demikian menolong pasien jantung.

Daun sukun sebagai anti-kanker Daun sukun memiliki tanda-tanda yang dimaksud anti-inflamasi atau biasanya dimaksud anti radang. Kandungan ini berguna untuk menghindar kanker sedini mungkin saja saja. Caranya yaitu :

Satu lembar daun sukun tua di rebus, Bersihkan bersih didalam panci yang telah di isi 5 gelas air,
Tunggulah sampai mendidih, Berikanlah kembali air dengan ukuran sama, 5 gelas, Setelah mendidih, berikanlah kembali air sejumlah 5 gelas. Setelah sistem yang berkali-kali itu, saring lah ramuan itu.

Minum sampai habis.

Daun sukun sebagai obat penyakit kritis lain Manfaat daun sukun tidak cuma terbatas pada hal yang sudah diterangkan diatas. Ada banyak penyakit-penyakit berat lain yang sebenarnya dapat sembuh oleh daun sukun. Sebagian orang sudah rasakan bila penyakit ginjal yang sudah lama mereka derita sembuh sesudah meminum ramuan rendaman daun sukun. Selain itu, penyakit hepatitis dan asam urat dapat juga sembuh. Perlu dicatat bila peneliti menganjurkan kalau daun sukun terbaik untuk obat yaitu daun sukun yang sudah tua dan berwarna kecokelatan.

BETUL KE BRUCE LEE DIKALAHKAN DENGAN SILAT MELAYU JAWAPAN INI PASTI MENGEJUTKAN RAMAI

Kisah Bruce Lee Kalah Lawan Dengan Silat Melayu.jpg

Bercerita mengenai seni mempertahankan diri sudah pasti ramai yang mengenali dengan nama tersohor dalam seni mempertahankan diri iaitu Bruce Lee. Bruce Lee menjadi terkenal dan tersohor di seluruh dunia dalam ilmu mempertahankan diri apabila mula berlakon dalam filem-filem.
Disaat namanya semakin terkenal, Bruce Lee telah meninggal dunia. Berita mengenai kematian Bruce Lee sangat mengejutkan dunia.

Jika kita lihat di internet, terlalu banyak cerita tentang punca kematian Bruce Lee. Jikafakta itu diperolehi dari Nusantara, selalunya cerita itu akan berkisar kekalahan Bruce Lee dengan Silat Gayong, tetapi jika fakta itu dari benua selain Nusantara dan Asia, ianya lebih kepada fakta tentang Bruce Lee dibunuh oleh isterinya sendiri. Ada juga yang mengatakan kematian Bruce Lee disebabkan beliaumengambil dadah secara berlebihan dan juga kerana sakit yang beliau alami kerana latihan fizikal yang berat serta berterusan.

bruce lee kalah lawan dato meor.jpg
Namun dalam artikel ini lebih menjurus kepada fakta yang diperolehi dari versi-versi Nusantara yang disampaikan kebanyakkannya dari ahli pesilat Gayong sendiri. Walaupun ianya mempunyai banyak versi namun jalan ceritanya tetap sama. Fakta ini tidak mempunyai sebarang pembuktian secara rasmi tetapi ianya tetap segar di setiap ingatan ahli Silat Gayong sedunia.
1. Bruce Lee bukan mati disebabkan Dicky Dzulkarnaen (pelakon Indonesia) tetapi disebabkan Mahaguru Almarhum Dato Meor Abdul Rahman (ADMAR).
2. Tahun 1973 Bruce Lee menemuiDato Meor Abdul Rahmanuntuk mengajak anak gayong berlakon di dalam filem terbarunya.Dato Meor Abdul Rahmanmenolak kerana semestinya gayong akan ditewaskan oleh kungfu(Jeet Kune Do) di dalam filem tersebut dan ini boleh menjatuhkan nama baik dan maruah Silat Gayong.
3. Tapi Bruce Lee agak angkuh kerana ingin melihat gaya dan langkah gayong dariDato Meor Abdul Rahman.Beliau menolakpelawaan Bruce Lee sebanyak 2 kali dan kali ke-3 dipelawaDato Meor Abdul Rahman akhirnya terus terima tetapibersyarat iaitu mestilah dilakukan di tempat yang tertutup. (Dah macam dalamMovie Ip Man)
4. Bruce Lee banyak menggunakan kaki semasa membuat serangan ke atasDato Meor Abdul Rahmannamun dengan mudahdielak.Dato Meor Abdul Rahmanmembuat satu pukulan iaitu kipas senandung dalam senandung di rusuk Bruce Lee. Pukulan itu menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur.
5.Dato Meor Abdul Rahmanmemberikan Bruce Lee air penawar yang dibacakan doa untuk merawat kesan pukulan tersebut.
6. Selepas pulih dalam beberapa tempoh, Bruce Lee berhasrat untuk mencuba kehebatan seni mempertahankan dirinya terhadap silat. Dia pergi ke Indonesia untuk mencari Dicky Dzulkarnaen yang dikhabarkan juga cukup handal dalam silat.fakta kekalahan bruce lee dengan silat melayu.jpg
7. Berita kekalahan Bruce Lee memang sudah diketahui oleh ramai mahuguru pertahankan diri termasuk Dzulkarnaen sendiri.
8. Bruce Lee sekali lagi dikalahkan apabila Dicky Dzulkarnaen menumbuk tapak kaki Bruce Lee. Tetapi kali ini tiada sebarang air penawar diberikan.
9. Dipercayai, kesan dari tumbukan itu menjadikan Bruce bertambah parah ditambah dengan kesan pukulan olehDato Meor Abdul Rahmansebelum ini.bukti bruce lee kalah dengan silat gayong.jpg
10. Menurut anak muridnya (Daniel Inosanto) yang juga menyambung legasi Bruce Lee dalam mengajar Jeet Kune Do, Bruce Lee dilihat banyak membaca tentang ilmu Pencak Silat sebelum kematiannya.
11. Daniel Inosanto juga telah memasukkan seni silat dalam seni mempertahankan diri untuk diajarkan kepada anak muridnya.bruce lee kalah dengan silat gayong malaysia.jpg
Semua cerita tentang kekalahan ini tidak disebarluaskan kepada dunia kerana ingin menjaga nama baik Bruce Lee dan demi menjaga keharmonian antara pengamal seni mempertahankan diri seluruh dunia. Bagi saya sendiri, setiap seni mempertahankan diri mempunyai kelebihan masing-masing. Tidak perlu menunjukkan siapa kuat siapa lemah.
Saya juga melihat, sesetengah pengamal persilatan tidak mahu perkara ini dihebahkan kerana dalam diri mereka itu tidak mahu timbul sebarang sifat angkuh.

AMARAN!!! Kepada Yang Suka Selfie !!! Selfie Tu Bole , Tapi Agak-2 Laa Sampai Setiap Saat Selfie Lepas to Post Dalam Mana-2 Laman Sosial … Satu Pengajaran Buat Kita !! Share Jika Sayang Keluarga Dan Kwan-2

KINI VIRAL NASIHAT KERAS!!!
Berkenaan kes rompak, rogol & bunuh di Muar, Johor. Saya nak ambil kesempatan untuk kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook kepada anda semua, terutamanya wanita. Takde kaitan dengan kes tersebut, cuma saya nak kongsikan:


1. Kurangkan selfie.
Kita tak tau kalau2 selama ni tiap kali awak post gambar, ada mata yang sentiasa memerhati. Dah lama jatuh cinta dengan awak. Dah lama imagine nak “bersama” awak. Nak jadikan awak milik dia. Jangan kata mustahil, zaman sekarang ni manusia makin gila.

2. Jangan check in rumah sendiri.
Tolonglah…. jangan check in alamat sendiri. No.1 jalan 2, taman tas, kuantan. Bila-bila masa orang boleh datang rumah awak.

3. Jangan up status tinggal sorang kat rumah.
Dah lah check in alamat sendiri, siap bagitau dunia tengah sorang-sorang kat rumah. “Boringnya. My habibi out station lagi. Tinggal dengan anak bulus je. Ada yang nak teman?” Haaa…jap lagi ada yang datang betul-betul baru tau erti penyesalan. Kalau yang jenis tak pernah check in alamat sendiri, pun perlu elakkan bgtau awak tengah keseorangan. Sebab apa? Ada je kawan diluar alam maya yg tau rumah awak & tak semuanya baik.
4. Jangan post no plat kereta
Ye… tau kereta tu atas nama awak. Hasil titik peluh awak. Kalau nak post gambar, at least tutup no plat. Bahaya. Dari no plat je boleh tau semua personal details kita. Kalau info tu dapat kat orang jahat?
5. Jangan sibuk nak check in semua tempat yang awak pergi.
Sampai pejabat check in, tingkat 73 klcc. Lunch check in, kedai mamak belakang klcc. Habis kerja, pergi jogging check in taman klcc. Nak balik rumah check in jem kat akleh sambil selfie nampak muka cantik & lambang kereta mahal kat stereng. Sampai rumah check in, sampai dah my home sweet home no.38-4-7 kondo mewah, jalan orang kaya, kl.
Bahaya! Bahaya! Bahaya! Nak-nak lagi kalau status tu setting public. Satu dunia boleh tengok.
6. Hadkan apa yang perlu dikongsi difacebook.
Baru beli gelang emas lip lap lip lap macam mami jarum, tak payah post kat fb. Dapat bonus rm10k seeloknya jangan up kat fb. Jangan terlalu pamerkan kemewahan & kekayaan awak kat fb. Bukan sebab taknak orang kata riak, itu isu lain. Tapi demi keselamatan awak.
7. PASANG CCTV, AUTOGATE.. Yang selalu balik keje sorang sorang tu hati hati.. lagi lagi buka pintu kunci pintu gate sorang sorang, kalau boleh balik jangan malam malam.. jenayah berlaku tak ikut waktu. sarankan pakai sistem autogate n cctv, ada yg murah pun.. sekarang ada cctv canggih… yg boleh pantau melalui phone.. suami selalu outstation beringat yaa. Kes ni dah byk berlaku banyak tempat..
8. Bawalah kunci remote kereta anda di tepi katil. Jika anda syak macam ada perompak baru nak masuk, boleh bunyikan alarm kereta..Ia dapat membantu anda mengejutkan jiran-jiran anda jika ditimpa musibah.
Tak perlukan alarm yang mahal untuk menakutkan perompak.. alarm kereta adee.
Gambar ni dari kes benar.. tapi tips ini bukan merujuk kepada gambar ini.. cuma kita perlu berhati-hati.. sebab banyak kes berlaku sebab over exposed kat FB.
Harap bermanfaat. Sila Share, Semoga kita semua dilindungi dari perkara buruk & kejahatan manusia.

Saya nak jadi isteri yang taat pada suami..sebab dah banyak kali saya kantoi dengan suami tapi harini saya betul2 dah sedar suami saya tetap bertahan dengan perangai saya…ikuti kisah selanjutnya..

#wanitaJahil

Assalam..sy nk sgt brubah.sy xtahu nk luahkn dgn sape.sy nk jadi isteri yg taat pd suami.sbb dh byk kali sy kantoi brmsg dgn xbf..tp hrini sy btul2 dh sdar suami sy ttap brtahan dgn prangai sy n ckp hanya maut je dpt mmisahkn kta..dia xnk ank kmi sorg ni x de ibu bpa…smpi dia ngis n brayu kt sy jgn buat bnda ni lg..slama ni suami brtahan dgn prangai baran sy ..kdg klu kmi gaduh smpi sy akn tmbuk tampar suami..tp suami xprnah nk lawan blik..malah suami pluk n than sy dr memukulnye…dia kta ingt ank ingt Allah…hrini bila syg ing sume tu dgn x sdar sy nangis sorg2 dlm blik…n last sy kantoi msg ex bf ialah smlm…sy bru sdar suami sy la yg trbaik untuk sy…sy contact exbf sbb x blh move on…tp la ni sy mmg dh sdar…pls smua..ape yg prlu sy buat utk tebus dosa2 sy trhdap suami..sy nk brubah sgt…

#wanitabiasa

Sumber fb : kisah rumah tangga krt

KISAH NYATA MAYAT MEMBACA AL-QUR’AN DALAM KUBUR..Ya Allah wafatkanlah aku, kedua orangtuaku, dan semua orang yg mengucap Aamiin dalam keadaan husnul khatimah AAMIIN…. . Like, komen Aamiin, dan Bagikan dgn ikhlas..!

Kisah ini  benar terjadi seperti yang telah diceritakan oleh Mahasiswa Malaysia di Arab Saudi. Peristiwa ini baru saja terjadi dan disahkan benar oleh Ustadz Halim Naser, penceramah yang amat terkemuka di Malaysia.
.
Peristiwa ini terjadi pada suatu hari di musim haji yang lalu, mahasiswa Malaysia yang sama-sama menunaikan haji ikut tergabung dengan seorang Arab untuk mengubur seorang  mayat yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la, tempat pemakaman para jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah.
.
Cara yang mereka kebumikan mayat adalah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk sekitar delapan bulan. Setelah delapan bulan, lubang itu akan dibuka kembali untuk menguburkan mayat yang baru.
.
Pada hari tersebut, ketika satu lubang dibuka untuk mengubur mayat yang baru, orang Arab tersebut berhamburan lari karena dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia merasa memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al-Quran, dan Al-Quran tersebut memang yang asli.
.
Setelah dilihat berikutnya. Ayat Quran yang terbuka adalah Surah Yasin. Satu hal adalah mayat tersebut tidak membusuk dan kain yang membalutinya juga tidak busuk. Yang membusuk hanyalah kapas yang ditempatkan di antara mayat dengan kain kafan (kain ehram).
.
Setelah dilakukan penelitian, ternyata mayat tersebut adalah mayat seorang pria berkulit hitam yang kerjanya adalah membersihkan Baitullah dari tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tidak ada tumpahan, dia akan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin.
.
Itulah kelebihannya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah. Inilah yang membuat kita semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah.
.
Ya Allah wafatkanlah aku, kedua orangtuaku, dan semua orang yg mengucap Aamiin dalam keadaan husnul khatimah AAMIIN….
.
Like, komen Aamiin, dan Bagikan dgn ikhlas..!

Sumber fb : miftakhul janah

SATU MALAM AKU TELAH BERGADUH DENGAN BF KU, DIA DENGAN KEADAAN MARAH TELAH MENINGGALKAN KU DI TEPI JALAN, AKU MENANGIS TERESAK2 SAMBIL DUDUK DI TEPI JALAN. TIBA2 LALU 1 KERETA TELAH BERHENTI DIDEPANKU. LELAKI ITU TELAH OFFER AKU NAIK KERETANYA SAMBIL MEMBERI 1 SYARAT AKU KENA.

Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca TV, tiba-tiba isterinya terus masuk, “Bang, lampu di halaman depan dah terbakar tolong ganti yang baru ye”.
“Pasang lampu?!!, kamu ingat saya nie TNB ke?” jawab Akob.
“Kalau abang tak mau tukar lampu, abang tolong betulkan paip air sebab airnya dah tak boleh keluar”, minta isteri Akob lagi.
“Betulakan paip?, kamu ingat saya nie Jabatan Bekalan Air ke?”, jawab Akob mengelak.
“Kalau semuanya abang tak mau buat tak apalah, tapi kalau abang ke kedai nanti jangan lupa tolong belikan saya gas memasak sebab rumah kita dah kehabisan gas”, kata isteri Akob.
“Mintak maap bebanyak saya tak kerja kat Petronas”, jawab Akob dengan sinis.
Kerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya untuk menyambung menonton perlawanan bolasepak. Kira-kira jam 2 pagi kemudian Akob pun pulang kerumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang, Akob terus ke bilik air, dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tak ada masalah lagi. Apabila ia ke dapur Akob mendapati tong gas juga penuh.
Pada keesokan paginya Akob bertanya pada isterinya “Awak minta tolong pada siapa…?”.
“Begini bang, setelah abang keluar dari rumah semalam, saya menangis di halaman rumah. Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. Saya ceritakan segala-galanya kepadanya. Dengan rela hati dia sedia menolong saya tetapi dengan bersyarat”.
“Apa syaratnya?”, tanya Akob ingin tahu.
“Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan ia roti atau tidur
dengannya”.
” Jadi awak buat roti apa untuk dia?”, tanya Akob.
“Buat roti…?!!! Awak pikir saya nie Kedai Roti ke…?!!!”

“Saya nak kongsi kisah hidup saya mengandungkan anak ke 3 ni. Kan saya ada bagitahu yang dah 3 minggu masuk ward tapi tak mahu juga bersalin. Dah masuk ubat banyak kali tapi still 2cm dan bila malam sakit kuat buka 3cm dan bila pagi pula jadi 2cm balik. Cerita saya mungkin macam mengarut tak masuk akal tapi……….

PELIK Sakit Nak Bersalin Dah 3 Minggu Tapi Bayi Tak Keluar.
Segala TERJAWAB Bila Ustaz DEDAHKAN Sesuatu.

Memang tidak dinafikan pada zaman serba canggih sekarang ini, ramai sudah tidak mempercayai perkara mistik dan alam ghaib yang seakan tidak masuk akal. Namun, kita juga haruslah percaya bahawa makhluk halus itu sememangnya wujud dan tinggal di alam yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar manusia.

Seperti yang dikongsi wanita ini di Kelab Ibu Mengandung Malaysia, bayinya mengalami pelbagai masalah seperti jantung berlubang dan anggota tidak sempurna sehingga doktor mencadangkannya supaya melahirkan bayi lebih awal. Walaupun sudah 3 minggu berada di hospital, masih juga belum bersalin. Setelah berjumpa seorang ustaz rupa-rupanya…
“Saya nak kongsi kisah hidup saya mengandungkan anak ke 3 ni. Kan saya ada bagitahu yang dah 3 minggu masuk ward tapi tak mahu juga bersalin. Dah masuk ubat banyak kali tapi still 2cm dan bila malam sakit kuat buka 3cm dan bila pagi pula jadi 2cm balik. Cerita saya mungkin macam mengarut tak masuk akal tapi itulah kenyataan nya. Saya dah keluar ward minggu lepas. Sebab dah taknak masuk kan ubat lagi. Sebab dah give up.

Hari-hari kena seluk kena sakit macam nak beranak tapi baby tak mau keluar. Jadi saya dan husband ambil keputusan untuk balik dan fikir mungkin tunggu sampai 9 bulan untuk sakit sendiri. Tapi dokter bagi appoinment khamis lepas . Saya dan husband pun pergi lah jumpa dokter khamis lepas. Dan dokter bagitahu nak masuk ubat baru dan dokter bagi pendapat untuk terus kan atau tunggu 9bulan . Tapi dokter beria sangat nak saya masuk ubat untuk saya bersalin awal. Jadi saya Dan husband pun try untuk seminggu je masuk ubat baru ni kalau tak besalin juga balik tunggu 9bulan. Harini saya masuk ward baru je sampai hospital. Tengok dokter bagi bilik first class hari ni. Punya laa dokter nak bodek supaya saya stay kat sini sampai saya beranak juga.

Ustaz bagitahu ada jin berdamping sebabkan bayi ada masalah.
Dan semalam saya pergi jumpa Ustaz untuk minta air semoga dipermudahkan saya bersalin. Dari pukul 9.30 malam sampai pukul 12 baru dapat story kat ustaz pasal problem saya punya lah lama nak tunggu. Maklum lah orang ramai kan kenalah tunggu giliran. So husband story kat ustaz pasal problem saya.
Ustaz tanya nama saya dan husband terus ustaz suruh saya duduk depan dia. Ustaz cakap dalam hati cakap Allah Allah. Saya pun ikutlah apa ustaz suruh. Dan ustaz pun bercakap dengan jin dan sembelih jin tu. Lepas tu ustaz tu terangkan kat saya dan husband pasal baby dalam kandungan saya dan pasal diri saya. Ustaz tu cakap dari sebelum saya mengandung lagi jin tu dah masuk dalam badan saya. Bendanya bertuan tapi tuan dia dah mati. Saya di zalimi oleh jin tu. Jin ni yang rancang semua ni dari awal. Dia masuk badan saya pun sebab dia nak berdamping dengan anak dalam kandungan saya untuk dijadi kan tuan baru dia nanti bila baby ni dah dilahirkan. Mungkin sebab dia tengok saya jenis subur senang untuk mengandung jadi dia pilih untuk masuk dalam badan saya. Dan saya pun mengandung.

Bayi ada jantung berlubang, kepala ada air, dan anggota tidak sempurna
Kan saya ada bagitahu masa 20week dapat tahu yang baby ada jantung berlubang kepala dia ada air dan tangan dia macam tak sempurna dan usus dia macam terkeluar dari perut. Ustaz tu cakap baby saya jadi macam tu sebab jin tu yang makan baby saya. Dia duduk dalam badan saya. Jadi dia makan baby saya sampai baby saya jadi macamtu .
Bila saya dapat tahu baby ada problem masa 20 week dokter sarankan saya bersalin awal . Dari 24week masuk ward sampai sekarang dah 28week pun tak bersalin lagi. Rupanya benda tu yang dok on off kan pintu rahim saya supaya saya tak boleh bersalin sebab dia nak kan baby ni hidup untuk dia berdamping nanti. Tapi kuasa Allah saya dapat tahu baby ada problem. Dan Allah tu nak tunjuk kat saya yang baby saya macam ni dan tak mampu untuk hidup. Tapi mungkin tunggu 9bulan dia boleh hidup. Tapi hidup sebagai orang oku dan ada pulak jin yang jadikan dia pendamping. So jin tu dah tahu yang saya dah tahu baby saya ada masalah .

Dia pun plan bila masuk ubat nanti tak boleh bersalin dia yang tutup pintu rahim saya. Tu sebab 3minggu pun tak bersalin lagi. Ustaz cakap dokter kat hospital ni pun sebenarnya dah pelik tapi dorang tetap nak masuk kan ubat. Umpama cuba dan cuba supaya saya bersalin juga. Ustaz cakap sepatutnya masa saya 6bulan haritu dah keguguran tapi benda tu taknak dia sekat supaya saya tak gugur atau bersalin sampai 9bulan sebab nakkan baby saya. Saya pun rasa macam betul ke ni. Ustaz tu cakap kalau saya dapat tahu awal jin ada dalam badan saya alhamdulilah baby saya normal sihat. Ustaz tanya husband tak rasa ke perubahan isteri. Suami cakap tak. Dan saya pun tak ada rasa apa-apa cuma kadang-kadang rungsing je. Ustaz cakap kalau duduk kat rumah macam ada bau terbakar tengok api dapur tutup tak ada orang bakar sampah ke apa. Sebenarnya benda tu yang lalu dalam rumah kita.

Akhirnya anak syurga ini berjaya dilahirkan.
Ustaz tu dah sembelih jin tu semalam. Dan buatkan air untuk saya mandi dan minum untuk sihatkan baby dalam kandungan saya, diri saya dan mudahan saya bersalin harini. Ustaz cakap inshallah lepas ni mudah nak bersalin sebab tak ada gangguan apa-apa dah.
Saya dah selamat bersalin pukul 6 petang tadi. Harini masuk ubat pukul 7.30 pagi pukul 2.50 air ketuban pecah dengan sendiri. Dokter check jalan dah 6cm. Sampai labour room dokter check cakap 3cm. Then dokter masuk antibiotic masuk induce yang sangat kuat. Dan dokter saran kan saya cucuk epidural kat tulang belakang.

Tapi saya taknak sebab ramai cakap sakit kan. Lepas pukul 5 tak ada dokter untuk cucuk epidural lagi. Lepastu 5.10 sakit yang amat kuat saya tak tahan sangat. Nurse dokter marah sebab tadi taknak epidural tu. Tapi tu baru sikit ubat tu jalan. Dokter check jalan 3cm juga. Dokter cakap ni ambik proses yang lama sampai tengah malam pun masih sakit lagi. Then kena 10cm baru boleh beranak. Pukul 5.57 saya tak tahan sangat macam nak berak. Saya rasa baby dah nak keluar sangat. Dokter tengok kepala baby dah keluar. Dokter tahan dan cakap jangan teran. Saya tak teran pastu lagi sekali saya tak teran baby keluar terus. Nasib sempat sambut. Pukul 6 anak syurga saya pun lahir ke dunia. Dan pada pukul 6.35 anak syurga saya telah pun menghadap penciptanya. Besok pagi baru kebumikan Anak syurga saya. Al fatihah

DOA SI ISTERI PERTAMA BUAT SUAMI DAN MADUNYA


 
Rawang: Ummu Aiman Mohd Sani, 27, isteri pertama kepada Dr Mohd Salman Mohd Sabri, 33, yang menyaksikan majlis Akad Nikah suaminya dengan Nurul Mubaraqah Najri, 21, telah menadah tangan mendoakan suami dan madunya itu.

“Saya doakan suami menjadi pemimpin yang baik dan bertanggungjawab. Sekali gus dapat mendidik kami berdua menjadi isteri solehah.”

“Saya berharap kesediaannya berpoligami ini mampu menjadi contoh kepada masyarakat di luar sana,” kata Ummu Aiman dipetik laporan Harian Metro.

Majlis Akad Nikah berkenaan berlangsung secara beramai-ramai di Masjid Cahaya Iman di Bandar Country Homes semalam.

“Saya harap ia (keluarga) menjadi model keluarga poligami kepada semua,” katanya yang mengalu-alukan kehadiran Nurul dalam keluarganya.

Mohd Salman pula berkata, dia berharap kedua-dua isterinya dapat menjalin hubungan yang baik.

Setelah Seminggu Bercerai, Ini Luahan Hati Dato Seri Vida Yang Buat Ramai Sayu


Jutawan kosmetik, Dato Seri Vida kini kembali hidup secara solo setelah bercerai dengan suaminya Fairuz minggu lepas.

Pemilik Pamoga Qu Puteh ini telah bercerai buat kali ketiga.

Setelah bercerai, ini antara luahan hati dari DS Vida.

Jom baca:

LUAHAN PERTAMA

Sedih
Tapi inilah takdir, lumrah hidup.
Saya dah SAH bercerai pagi ni. Kalau orang tnya kenapa, salah sape…Mengapa? Mmglah kita akan temui jawapan itu ini.
Tapi akhirnya..sy akur .. inilah rahsia Tuhan.
Inilah ujian
Inilah Anugerah

Saya cuba pertahankan bukan sekejap.
Saya pernah rasa Allah ciptakan dia untuk sy.
Tapi sudah takdir, …Allah bagi ujian kat saya…saya kena Kuat..kena redha, .. .

Ooh macam ni… Allah nak bagi kebaikan.
Yang penting, urusan pun jalan lancar…
Walaupun hari ni Jumaat
Banyak bermula kebaikan..
Tapi saya…..huhu

Sayang semua doakan saya dapat jadi ibu yang baik ye.. Wanita yang berjaya. Walau sekarang air mata dah jadi macam kering.

LUAHAN KEDUA

Saya ditakdirkan kembali menjadi ibu tunggal

“Ini perjalanan takdir yang Allah telah tetapkan untuk saya. Boleh menangis, boleh meratap tetapi tidak akan berlama-lama. .

Saya punya tanggungjawab besar, menjaga bisnes yang saya sudah mulakan selama 16 tahun. ..

Saya tidak mahu musnahkan semua yang telah saya bina hanya kerana hal peribadi sebegini Saya kena kuat, tak boleh kalah……”

Dengan penuh KeAGUNGAN.. Sy ni jenis x mudah menyerah..
Memang nak berada seperti sekarang.
Bukan mudah

LUAHAN KETIGA

Air mata tu dah tak berasa apa dah..
Tak lut dah…

Saya jenis yang hands on
Ikutkan letih tu.. hati.. jiwa..kudrat kita manusia..Allah je yg tahu.

Saya tak mengeluh. ..tapi ..
Bila duduk sorang, ..
Macam inilah..
Antara tidur dalam jaga..Bertafakur

Saya kata pada tuhan,
Ya Allah banyaknya saya tipu diri sdiri.
Untuk beri semangat pada orang ramai.

Tapi inilah anugerah, amanah dan saya yakin Allah nak bagi ganjaran lebih besar..
Yakin..
Sangat YAKIN..
Sayang kena doa untuk saya ye.

LUAHAN KEPADA WARTAWAN

 “Pada saya boleh juga hendak beli. Tetapi bahagia yang subjektif. Bahagia rumah tangga, ada orang boleh beli, tabur duit jadi bahagia. Tetapi sekarang ni, kita tabur pun tak bahagia juga, macam mana tu?”

“Cuma ia mengajar saya, lain kali carilah pasangan yang sekufu dengan kita, itu pengajaran buat saya,” katanya kepada akhbar tersebut. Malah menurut Datuk Seri Vida, dia sendiri tidak pernah serik untuk membina rumahtangga yang baru.

“Oho, untuk ubati rasa duka, sudah tentulah dengan membeli-belah. Lagi banyak beli, lagi sejuk hati tu. Tetapi yang lebih penting lagi, malam-malam saya akan bermunajat. Saya jenis tidur lewat. Tidur sekejap, bangun balik untuk bermunajat kepada Allah”

“Saya adu segala-galanya kepada Dia, kemudian saya akan tidur semula selepas subuh. Sehari saya cuma tidur lima jam sahaja. Tetapi peliknya, kalau orang lain tak tidur kurus, tetapi saya tetap macam ni….Hahaha!,”

Itulah beberapa luahan hati DS Vida setelah seminggu bercerai. Semoga kuat hadapi cabaran.

Sumber : berita memey

Susulan kes pembunuhan yang berlaku di indonesia kelmarin. rupa-rupanya ada seorang lagi kanak-kanak yang terselamat selepas bertindak bersembunyi dibawah katil dan pengsan kerana terlalu takut. selepas dia sedar dia bagitahu siapa sebenarnya yang datang ke rumah mereka malam kejadian.

Pengakuan Budak 4 Tahun Mangsa Selamat 5 Sekeluarga Maut Disembelih|Tiada siapa yang dapat membayangkan ketakutan budak berusia 4 tahun menyaksikan kedua orang tua, abang dan kakak serta neneknya dibunuh dengan kejam dihadapan matanya sendiri.

Semalam pihak pemberita memaklumkan telah berlaku satu pembunuhan 5 sekeluarga maut disembelih di medan (melayu deli) kira kira jam 09:00 pagi ahad 9/04/2017

Dalam kejadian tersebut mangsa selamat “Kinara 4 tahun”yang cedera di bagian muka ,mata dan kepala sempat menyorok di bawah katil selepas menyaksikan anggota keluarganya dibunuh.

Menurut kinara,pada malam itu rakan ayahnya orang yang terakhir datang kerumah mereka.

“Ada kawan ayah datang malam-malam”katanya pada pihak polis sambil menangis memandang sekeliling.

Katanya dia menyorok kebawah katil selepas melihat leher abang, kakak dan ibunya mengeluarkan darah di sembelih oleh dua orang lelaki.

Pada hari penemuan kelima mayat, kinara ditemukan tidak sedarkan diri dibawah katil di duga pengsan akibat terlau takut.

Bagimanapun kini kinara di rawat di hospital Deli Serdang sementara kelima ahli keluargnyaa telah pun dimakamkan kira kira jam sebelas pagi tadi.

Sejurus itu pihak polis Medan Deli masih lagi belum menangkap mana mana individu yang didakwa memiliki kaitan dengan kes.

Sumber : eberita.org